Zandvoort aan Zee travel attractions

5 top attractions in Zandvoort aan Zee: The town of Zandvoort dates all the way back to 1100. It was then known as Sandevoerde (“Sand” and “Voerde,” which means ford). The town was controlled by the Lords of Brederode until 1722. Throughout much of Zandvoort’s history, fishing was a prominent part of the local economy. In the 19th century, the village began transforming into a seaside resort similar to the ones found in the UK at the time. The first resort was officially inaugurated in 1828. After the inauguration, tourists began flocking to Zandvoort. Elisabeth of Bavaria was a famous visitor who spent time in Zandvoort in 1884 and 1885.

Zuid-Kennemerland is one of Holland’s most beautiful national parks. The nature reserve is located just north of Zandvoort and the protected area covers 38km2 full of sand dunes, forests and wetlands. With over 100 different animal species, it’s an excellent place to spot birds and if you’re lucky you might even see wild deer, hedgehogs or red foxes. A visitor’s centre called Kennemerduinen is located at the main entrance to the National Park, which is a side street of Zeeweg (N200), just north of the Kennemerduinen bus stop. You can also get here by taking bus No.81 from the railway station in Zandvoort or by taking the six-minute train ride to Overveen. Then walk about 15 minutes west from there along Zeeweg. Find a few extra info at zandvoortaanzee.online.

South of Zandvoort lays the oldest water winning district of Amsterdam. An area with 3400 ha of nature, tranquillity and space. Water, wind and sea are the elements that formed the landscape together with activities of plants, animals and humans. The varying landscape of the Amsterdam waterline dunes makes a beautiful flora and fauna. The nature are has a unique collection of plants and animals. Over a thousand different mushrooms and lots of plant species that remain unseen in nearly everywhere in the Netherlands grow here. A lot of species live here, such as deer, foxes, birds and rabbits. Furthermore, the biggest group of dam deer of Holland live in the waterline dunes. The visitor is able to look at them closely, it is possible to wander through almost the entire waterline dunes of Amsterdam, out of the paths as well!

For our dutch readers:

Het Circuit van Zandvoort is gelegen ten Noorden van het dorp, direct aan de uitgestrekte boulevard. Nieuw op het circuit zijn de kombocht en tal van uitbreidingen ivm de komst van De Formule 1 Grand Prix. De GP heeft eerder op het circuit van Zandvoort plaatsgevonden en dat was in het jaar 1952 en 1985, dit weliswaar met enige tussenpozen. Wanneer jij je voor een dag coureur wil voelen, kun jij als stoere man of vrouw in een van de snelle Ferrari”s stappen of wat dacht je van een Aston Martin Vantage en maak onvergetelijke rondes op het circuit van Zandvoort.

Het NH Hotel in Zandvoort is een van de meest populaire accommodaties in de regio, mede dankzij de perfecte ligging, ruime kamers en uitstekende service. Alle kamers van het NH Zandvoort Hotel zijn uitgerust met een minibar en koffie- en theefaciliteiten. Ze hebben ook een zithoek en een badkamer met zowel een bad als een douche. Het hotel bevindt zich op amper 15 minuten lopen van het treinstation van Zandvoort aan Zee. Met de auto bent u in 10 minuten bij de Kennemer Golf en Country Club. Lees meer details op deze website Zandvoort aan Zee online.

The Sands Hotel Zandvoort ligt op 3 minuten lopen van het strand en op slechts een steenworp afstand van de uitgestrekte stranden van Zandvoort. Het hotel biedt zowel moderne kamers als grotere appartementen met een eigen kookgelegenheid. Het treinstation van Zandvoort bevindt zich slechts 200 meter verderop. Alle kamers en het appartement zijn voorzien van een flatscreen-tv met een dvd-speler. Sommige kamers kijken uit over Zandvoort. De appartementen hebben een keuken met een kookplaat en een eethoek. De boulevard aan het strand en het winkelgebied bevinden zich 300 meter van The Sands Hotel Zandvoort. Het is 2 km naar het Circuit Park Zandvoort.